Daca se produce un deces la domiciliu, in spital sau intr-un loc public, prima persoana care trebuie sa fie contactata este, in general, medicul persoanei. Un medic trebuie sa certifice ca moartea a avut loc. In mod normal, aranjamentele funerare nu pot fi incheiate decat dupa ce medicul a semnat si a emis un certificat de deces.
Cand o persoana apropiata tie sau un cunoscut moare, exista multe sarcini administrative care trebuie rezolvate cat mai urgent. Lista RAROX despre ce trebuie facut in caz de inmormantare te va ajuta sa iti amintesti ce trebuie luat in calcul in caz de deces.
Obtinerea certificatului de deces
In acest caz, trebuie sa suni la medicul de familie sau la medicul de urgenta. Acesta este cel responsabil pentru eliberarea unui certificat de deces. Daca persoana a decedat intr-o institutie precum un spital, un centru de odihna sau in inchisoare, institutia respectiva este cea responsabila cu emiterea certificatului de deces. Odata ce acest document a fost eliberat, corpul persoanei decedate poate fi depus la casa funerara.
In situatia in care cauza decesului a fost un accident sau o crima, politia trebuie sa fie informata pentru a determina cursul exact al evenimentelor.
In functie de locul de resedinta al persoanei decedate, cealallta ruda trebuie sa raporteze moartea catre autoritati in termen de cateva zile.
Organizarea funeraliilor ortodoxe
Inmormantarea poate avea loc cel mai devreme in termen de 72 de ore de la deces si numai dupa notificarea preotului. Pentru cei care apartin credintelor ortodoxe, riturile funerare sunt strans legate de biserica si sunt insufletite in traditie si ritual. Retine ca incinerarea si donarea corpului sunt strict interzise de religia ortodoxa. In plus, cei care si-au luat propria viata nu vor fi considerati calificati pentru un serviciu religios.
La scurt timp dupa moarte, corpul trebuie curatat si imbracat de familia si prietenii decedatului. In unele cazuri, imbracamintea poate reflecta situatia unei persoane in viata – de exemplu, veteranii isi pot purta uniforma si cei care apartin bisericii isi pot imbraca hainele ceremoniale. Un preot este de obicei prezent pentru acest proces si binecuvanteaza decedatul cu aghiasma.
Odata ce corpul este pregatit, familia se va pregati pentru cele trei zile priveghi. De obicei, acesta dureaza pana la trei zile, insa, in ultima vreme, familia a scurtat aceasta perioada la o singura zi.
In ultima zi, corpul este transportat la o biserica pentru un serviciu funerar. Este traditional sa se plaseze un castron de grau si miere fierte (coliva), acoperit cu o lumanare in capul sicriului, pentru a simboliza ciclul vietii si dulceata cerului. Dupa un serviciu de inmormantare, oamenii prezenti la inmormantare sunt invitati sa-si ia ramas bun de la decedat inainte ca sicriul sa fie inchis si transportat la locul de inmormantare.
Se permite incinerarea in Biserica Ortodoxa?
Biserica ortodoxa crestina interzice incinerarea din mai multe motive. Primul motiv este ca neaga valoarea corpului uman si nu il respecta corpul ca pe creatia lui Dumnezeu. Un alt motiv ce spune ca incinerarea este interzisa in Ortodoxie este faptul ca Isus Hristos a murit pe cruce apoi ingropat si, deoarece crestinii ortodocsi incearca sa traiasca o viata sfanta asemanatoare cu cea a lui Hristos, ar trebui sa urmeze si ceea ce s-a intamplat cu Hristos dupa moartea sa.
Biserica ortodoxa a facut cateva exceptii in trecut si a permis cremarea membrilor ortodocsi, insa acest lucru este destul de neobisnuit. In astfel de cazuri, corpul decedatului trebuie sa fie prezent la serviciul funerar, iar incinerarea trebuie sa aiba loc dupa terminarea serviciului.