Atat cei are nu au mai trecut printr-un eveniment marcant ca moartea cuiva apropiat, cat si cei care au organizat deja cateva astfel de ceremonii au diverse intrebari cu privire la cele ce trebuie facute. Intrebari destul de frecvente adresate astazi se refera la coliva, de ce se serveste aceasta, ce semnificatie are, daca este un ritual obligatoriu de urmat in pregatirea ei si altele asemenea. Sunt curiozitati, am putea spune asa, legat de care e bine sa primiti si un raspuns pe masura. Pentru ca reprezinta o nevoie in cadrul ceremoniei de inmormantare, va invitam sa cititi mai departe pentru a afla cateva raspunsuri la cele mai sus mentionate.

Semnificatia colivei si rostul ei!

Oricine a observat platourile pline si frumos impodobite de pe mese la inmormantari si pomene. Fiecare zona a tarii are obiceiurile proprii in ceea ce priveste pregatirea colivei si impodobirea ei. Dar ce semnifica aceasta? Despre coliva trebuie sa stie oricine ca este expresia materiala a credintei in Inviere. Aceasta e de inteles intrucat este realizata din boabe de grau. Putem lua ca exemplu pilda evanghelica, cea in care Mantuitorul a folosit exemplul bobului de grau ca sa prevesteasca faptul ca va invia din morti. Iata si locul din Scripturi in care spune asta: A venit ceasul ca sa fie preaslavit Fiul Omului. Adevarat, adevarat zic voua ca daca graunetele de grau – cand cade in pamant nu va muri, ramane singur; iar daca va muri, va aduce multa roada.

Coliva este un simbol al Bisericii, ingloband deci toti crestinii care sunt uniti in Dumnezeu prin aceeasi credinta.

Ce este coliva pentru enoriasii ortodocsi?

Ei bine, aceasta nu ar trebui sa fie privita ca altceva decat ca o ofranda, pe care o aduc spre a fi sfintita. Aceasta este pregatita nu doar la inmormantari si pomenele celor dragi trecuti in nefiinta, ci si pentru a cinsti un sfant. Exista printre multi incredintarea ca prin aceasta jerfta, sufletele celor dragi sunt alinate si scutite pentru cateva clipe de osanda vesnica.

Pentru a realiza slujbele de pomenire a mortilor in cadrul bisericilor ortodoxe, este necesara si aceasta hrana dulce. Credinciosii obisnuiesc sa aduca si alt dulce, untdelemn, colaci, etc. Jertfa adevarata insa o pun in prepararea acestui desert, alaturi de o sticla de vin.

Ce presupune ceremonia de sfintire a colivei? Intreaga biserica, adica slujitorii altarelor si enoriasii canta Vesnica Pomenire, timp in care tin coliva in maini, existand obiceiul de a o legana prin miscari repetate, sus – jos. Cand numarul credinciosilor este mai mare, cei care nu pot atinge platoul cu coliva vor pune mana pe spatele celui din fata, pentru continuitate, pentru a fi in uniune.

Ce alimente stau la baza colivei?

Pentru a prepara aceasta hrana dulce, se fierbe graul, care se indulceste cu zahar sau miere, dupa posibilitatea fiecaruia. Acesta se amesteca cu diverse tipuri de mirodenii si nuca, rezultand un desert delicios. Unii spun ca este preferatul lor de dulce.

Coliva presupune un intreg ritual. Aceasta este un simbol pentru sufletele noastre care sunt nemuritoare, de asta incredintandu-ne Mantuitorul Insusi. Fiecare ingredient are o semnificatie aparte. Spre exemplu, zaharul care indulceste grauntele de grau, impreuna cu acesta, nu sunt altceva decat credinta si nadejdea pe care credinciosii o au vizavi de cum va petrece sufletul odata cu plecarea lui din aceasta lume. Este vorba despre incredintarea celor care au ramas ca vor reinvia, mergand spre fericirea vesnica.

Desigur, coliva este doar unul dintre elementele pline de semnificatie care sunt indispensabile in cadrul ceremoniilor funerare. Va invitam sa descoperiti si care sunt accesoriile funerare care au un rol binedeterminat la inmormantari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed