Despre culoarea negru care este specifica inmormantarilor stie oricine. Aceasta este standard, ca o emblema a acestor evenimente. De fiecare data cand un suflet drag trece in nefiinta, familia se ocupa de organizarea unor funerarii demne de acesta. Cati sunt insa cei care stiu care este adevarata semnificatie a doliului purtat la inmormantari? Este o intrebare pe care ar trebuie sa si-o puna fiecare, pentru a nu face totul formal, doar pentru ca asa e traditia.
De ce intocmai negru este culoarea care se poarta si care este caracteristica acestui eveniment trist?
Adanca durere si tristetea sunt caracteristice evenimentelor funerare. E practic imposibil sa petreci pe ultimul sau drum un membru al familiei, prieten sau apropiat fara sa iti vina in minte amintiri pe care le ai cu acesta. Asadar, privim doliul ca pe o manifestare a starii de intristare pe care o ai in acele momente triste. Este o modalitate de a-ti exprima regretele pentru evenimentul nefericit, pentru sufletul celui care s-a mutat la cele vesnice. Mai simplu spus, negru simbolizeaza tristetea persoanei care o poarta.
Pentru cat timp se poarta negru, cine trebuie sa il poarte si care este motivul pentru care trebuie purtat? Iata alte intrebari firesti pe care ar trebui sa ti le adresezi.
Potrivit traditiilor, se cade ca apropiatii raposatului sa poarte aceasta nonculoare pentru 40 de zile de la producerea decesului. Prin acesta exprima faptul ca nu au dat uitarii pe cel care le-a fost frate, sora, sot sau cunostinta. Este si o modalitate de a le transmite celor din jur faptul ca starea sufleteasca este una de tristete. Poate reprezenta si un fel de a-i ruga pe cei din jur sa inalte rugaciuni pentru sufletul cel adormit. In acest mod, fiecare va putea sa adopte un comportament mai rezervat fata de cei indoliati, evitand sa ii supere spre exemplu.
Este important un astfel de gest, de a purta haine negre, doliu?
Tine de fiecare cat este dispus sa faca acest gest, sa faca efortul de a purta negru pentru perioada de timp mentionata. Sunt si persoane care o fac indiscutabil, chiar pentru un an de zile. Este in orice caz o maniera de a-ti exprima compasiunea, regretul pentru eveniment. De altfel, ii ajuti astfel si pe cei din jur sa te inteleaga.
E obligatoriu ca barbatii sa nu se mai barbiereasca?
Exista si aceasta conceptie, ca nebarbierirea este de asemenea un manifest al doliului purtat in inima. Sunt unii care pentru 40 de zile nu iti mai cosmetizeaza barba, insa nu exista nici o regula care sa impuna un astfel de doliu, ca nici in cazul oricarei alte manifestari de altfel. Cu adevarat important este ca doliul sa fie purtat in inima celor suferinzi. Spre exemplu, in armata se accepta aceasta manifestare a doliului pentru numai 3 zile, dupa care soldatii trebuia sa se barbiereasca.
Exista persoane care fac tot felul de confuzii legate de culoarea neagra si vesmintele preotesti. Nu exista intre acestea nici o legatura, ci semnificatia lor este una aparte. Costumul clerical negru se impune prin Sfintele Canoane si alte oranduieli. Despre acestea stim ca se cuvine sa fie cat mai lungi si inchise la culoare. Fiecare aspect in parte are o semnificatie consacrata. Spre exemplu lungimea nu este altceva decat buna cuviinta a purtatorului, iar culoarea neagra este vazuta ca o icoana a smereniei.
Iata deci care este maniera in care fiecare ar trebui sa priveasca doliul, cum ar trebui sa se manifeste in astfel de clipe, in ziua inmormantarii, precum si dupa aceasta. In orice caz, ceea ce este in sufletul fiecaruia legat de trecerea in nefiinta a cuiva iubit este ceea ce conteaza cu adevarat.