Stim cu totii ca moartea pare sa fie unul dintre cele mai infricosatoare momente. Este sfarsitul, este disparitia din viata pamanteasca. Gandind astfel, omul nu isi doreste sa cunoasca finalul vietii sale si pare ca nu este nicicum pregatit pentru asta.
Din punct de vedere al bisericii moartea este un fenomen. Se poate descrie ca fiind despartirea sufletului de trup, insa nu inseamna nicidecum finalul, caci sufletul este nemuritor. Se spune ca taina mortii este mai presus de intelegerea omului.
Intr-un astfel de context, nici nu este de mirare ca slujba de inmormantare este un lung sir de traditii, superstitii, simboluri si ritualuri. In credinta populara se spune despre moarte ca este trecere spre lumea de dincolo. In fapt, slujba de inmormantare este ea insasi un ritual, insa in egala masura si o marturisire de credinta.
Taina mortii
Se stie ca decursul vietii umane, de la aparitia sa pe pamant si pana la final, este despre etape pe care le are de parcurs. Taina botezului, taina casatoriei sunt toate ritualuri ce implinesc rand pe rand viata omului, asa cum Dumnezeu a randuit. Nu in cele din urma, pentru punctul final al vietii pamantesti acesta are parte de taina mortii si este astfel condus pe ultimul drum tinand cont de tot felul de ritualuri.
Din perspectiva vietii vesnice si a faptului ca sufletul este nemuritor, se considera ca inmormantarea este acea trecere spre lumea de dincolo, marcand intalnirea cu divinitatea. Sunt binecunoscute acele aspecte legate de vamile platite, de unde si ritualul pomenilor la fiecare oprire si slujire pe drumul spre cimitir.
Desigur ca multe dintre actualele maniere de organizare ale unei inmormantari au legatura mai degraba cu ritualuri ce tin de identitatea culturala si nu de tainele Sfantului Duh, ceea ce creeaza mai degraba confuzie. De aceea, este indicat ca familia indoliata sa se consulte pe de-o parte cu specialisti in domeniu, pe de alta parte cu preotul sau cel care va savarsi ceremonia religioasa.
Inmormantare sau incinerare
Trebuie spus ca acest ultim drum al vietii pamantesti duce si la punctul de rascruce, de decizie a familiei despre ce se va intampla cu trupul neinsufletit. Se poate opta pentru clasica inhumare sau pentru incinerare. In cadrul agentiei noastre veti gasi sprijin pentru ambele variante. Respectand decizia defunctului sau hotarand in numele acestuia, trebuie sa stiti ca suntem pregatiti pentru oricare dintre solicitarile avute. In fond, inaintea oricarei decizii se va respecta acelasi ritm, aceleasi nevoi de pregatire a defunctului cu toate cele necesare.
Exista desigur si aici o implicatie crestina, a dogmelor bisericesti cu privire la modalitatea in care va fi inmormantat defunctul. In timp ce incinerarea iese din discutie in mod absolut, dogmele crestin ortodoxe implica de asemenea si o serie de elemente indispensabile. Spre exemplu, de la prosoape la cruce si alte accesorii funerare trebuie sa se tina cont de o insiruire de lucruri fara de care nu se poate duce la bun sfarsit ritualul de inmormantare.
Cert este faptul ca legea in vigoare impune luarea unor masuri imediate, ca trupul neinsufletit trebuie inhumat sau incinerat si in functie de apartenenta fiecaruia la un cult religios exista desigur influente si concept ce definesc modul in care se va desfasura evenimentul funerar. Lumea nu contesta aceste impuneri, din teama de a face asta, de a lua masuri fara precedent, de a se interpune unor credinte despre sufletul celui care paraseste aceasta lume. In mod cert, inmormantarea traditionala va dainui mult timp si de acum incolo.
Pentru sprijin, consiliere si servicii funerare complete va asteptam si pe pagina noastra, pe site sau pe retele sociale. Vom fi alaturi de dumneavoastra, in momentele de tristete si necunoastere despre modul clasic, dar firesc, de organizare a unui eveniment funerar.