Viata nu este doar despre momente de bucurie si oricine stie asta. Trecem prin perioada in care cu greu ne stapanim tristetea si durerea, iar trecerea in nefiinta a cuiva iubit este in mod definitoriu o astfel de provocare. Spunem provocare pentru ca, pe mai departe, trebuie sa invatam sa depasim acele stari, de durere adanca, de regrete, de dezamagire. Dar cum putem trece peste sentimentele puternice de intristare, de mahnire, de neliniste?

Sa ne pregatim pentru ele, pentru ceea ce urmeaza nu avem cum, pentru ca moartea este imprevizibila. Vine pe nepregatite si cert ca nu este dorita de nimeni. Ceea ce ramane de facut este de a intelege modul in care psihicul fiecaruia se manifesta in clipe de durere, respectiv cum poate influenta un astfel de eveniment si fizicul, din cauza ca obiceiurile de alimentatie si cele ce vizeaza un stil sanatos de viata sunt trecute pe plan secund.

Inainte de a intra propriu zis in tema, tinem sa mentionam ca astfel de situatii – in care apar sentimente negative – sunt foarte frecvente si nu sunt neaparat specifice doar evenimentelor de genul unui deces. Chiar si alte evenimente insemnate le pot declansa, ca de exemplu divortul, pierderea unei prietenii, moartea animalului de companie, o problema grava de sanatate, pensionarea.

Starile de tristete profunda nu trebuie tratate cu indiferenta, asta este cert. Este concluzia la care au ajuns si numerosi cercetatori, psihologi dupa studii realizate in acest sens. Va prezentam mai departe cateva dintre starile prin care poate trece o persoana indoliata.

  • Furia

Este un stadiu destul de frecvent intalnit. Astfel de sentimente ii cuprind deseori pe cei care au suferit pierderea cuiva din familie, a unui apropiat sau a unei cunostinte, coleg de serviciu etc. In mod evident, poate ca nu este o stare logica, cea de a simti furie. Cu toate acestea, este generata in multe cazuri. Un motiv il poate reprezenta necesitatea de a justifica decesul celui iubit, intrebarile ce apar referitoare la cel trecut in nefiinta –  poate plecarea prea timpurie, nedreptatea vietii si asa mai departe.

Aceste frustrari, insotite de furie, au ca destinatar, dupa caz, divinitatea sau chiar medicii ce s-au ocupat de defunct. Nu ar fi putut fi facut ceva mai mult pentru ca cel iubit sa ramana printre noi?

  • Negarea

Am putea considera aceasta stare cea dintai intalnita in cazurile in care decesul cuiva drag surprinde. Indiferent ca este vorba despre cineva ce avea o varsta tanara sau mai inaintata, intrebarea va fi intotdeauna aceeasi. Este mai mult o stare de soc pe care constientul o genereaza pentru a stopa alte comportamente, destructive chiar. Astfel, durerea naste negarea si sentimentul ca realitatea este ireala.

  • Depresia

Din nefericire, este o stare foarte frecvent intalnita. Neaparat trebuie tinuta sub control pentru a nu duce la mai mult decat starile depresive, la fapte. Unii se simt vinovati, altii atat de incompleti incat nu mai pot vedea viata la fel. Se simt incapabili de a mai trai, neputinciosi, fara niciun fel de putere sau motivatie de viitor.

Pentru cateva clipe este normal sa experimenteze astfel de stari, insa momentele in care sunt jeliti cei trecuti in nefiinta nu trebuie sa fie interminabile.

Fiecare trebuie sa gaseasca in sine puterea de a accepta lucrurile asa cum sunt, de a se impaca cu aceasta pierdere si, mai mult decat atat, de a regasi pofta de viata, de a trai, de a profita in mod corespunzator de sansa de a mai trai.

Acceptarea este starea pe care fiecare trebuie sa puna accent in clipe de durere. Jelirea celui trecut in nefiinta este o normalitate, insa numai pentru un scurt timp. Ceea ce ramane de facut este pastrarea amintirii placute a celor dragi, care nu mai sunt pe aceasta lume. Onorarea sa cu o ceremonie funerara demna se impune. In acest sens, va asteptam in cadrul paginii www.funerarenonstop-bucuresti.ro cu pachete si oferte complete.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed