Drama globala a pandemiei de coronavirus este despre faptul ca ne fura sufletele celor dragi. In tari europene vedem cazuri si mai grave, iar in ceea ce priveste inmormantarile – inhumari sau incinerari – exista schimbari majore.
In Italia sau Spania au loc ceremonii funerare pe banda rulanta. Sicriele nu au voie sa fie deschise, in unele cazuri familia refuza sa preia sau nu poate sa se ocupe de inhumare si lasa totul in seama autoritatilor. In Romania, chiar daca sunt restrictii, exista insa posibilitatea de a organiza o inmormantare crestineste – cu maxim 8 persoane prezente. Pentru a intelege cum putem colabora urmariti randurile care urmeaza si care va raspund la intrebari concrete si situatii practice ale acestei perioade:
Cand apelez la servicii funerare dupa ce sunt anuntat de decesul rudei aflata in spital?
Institutiile spitalicesti anunta imediat decesul. Nu va fi necesara autopsia, asadar imediat dupa puteti sa ne solicitati ajutorul. Totusi, pentru a putea prelua defunctul este nevoie de una sau maximum doua persoane care sa il identifice si de sicriu desigur.
Ce fac daca decesul survine acasa?
In acest caz, familia si cei care au locuit in aceeasi casa, cei care au interactionat cu persoana vor fi luate in evidenta si va fi necesara izolarea sau poate chiar internarea, daca sunt si cazuri cu simptome de infectie. Va fi necesar sa gasiti ajutor din partea altor rude care sa se ocupe de formalitati si de noi pentru serviciile specifice.
Ce am nevoie pentru a ridica defunctul de la morga?
De sicriu in principal. Imbracamintea poate fi sau nu necesara, in orice caz sicriul va fi sigilat si asa il vom prelua, asa il vom mentine. Alte articole funerare pot fi alese desigur in functie de preferinte si de buget. Ramane insa valabila alegerea crucii inscriptionate.
Cum ma protejez?
Daca trebuie sa identificati defunctul, accesul este restrictionat si veti purta echipament de protectie. Va fi un moment scurt, dar desigur dureros. Nu este permisa atingerea defunctului si nici deschiderea sicriului. Sunt utilizate biocide inainte de inchidere, ceea ce va limita raspandirea in vreun fel a virusului, cu transmitere de la defunct la ceilalti. In plus, inmormantarea trebuie sa aiba loc in cel mai scurt timp cu putinta.
Transportul funerar – se pot face repatrieri?
Avand in vedere restrictiile actuale, repatrierea nu este un caz posibil cu usurinta si implica riscuri desigur. Depinde si din ce tara europeana se va dori un astfel de transport, dat fiind ca si in alte tari sunt restrictii poate si mai severe decat in Romania.
Transportul local este unul necesar in mod absolut, pentru ca nu puteti prelua defunctul altfel decat in autovehicul special. Puteti solicita si ajutor din partea firmei noastre pentru manipularea sicriului. Iar in ceea ce priveste alegerea masinii nu uitati ca detinem si variante de lux, limuzine funerare. Detalii aici.
Se va acorda ajutor de inmormantare?
Acest aspect ramane la fel ca si pana acum, in cuantum in functie de statutul defunctului, pensionar sau asigurat. Insa, nu se va mai putea astepta aceasta decontare, intrucat este urgentata inmormantarea. Acest ajutor il veti solicita post inhumare.
Poate fi aleasa incinerea?
Exista zvonuri care mentioneaza ca cei care au fost infectat cu virusul Covid-19 trebuie incinerati, fiind riscanta varianta inhumarii. Gresit. Inainte de inchiderea si sigilarea sicriului, trupul neinsufletit este invelit in pungi speciale inchise ermetic, cu strat dublu, stropit ulterior cu biocide.
Conform legii in vigoare familia poate refuza sa se ocupe de formalitati, acceptand sa semneze pentru ca inhumarea sa fie lasata in seama autoritatilor. Sunt insa cazuri extreme si exceptii. Sicriul trebuie sa fie adus de familie chiar daca va fi vorba de inhumare sau incinerare.
Pentru detalii si ajutor va stam la dispozitie.