Exista si varianta de incinerare in loc de clasica inmormantare, un serviciu de care dispunem de asemenea. Exista in acelasi timp si o controversa despre acest subiect, ramanand in cele din urma o alegere personala ce are la baza motivatii diverse. Cert este ca daca aceasta este cerinta familiei, suntem aici pentru a o ajuta. Iata si cum difera o astfel de organizare.
Incinerarea, un serviciu modern
Putem spune desigur ca predomina cerintele privind inmormantarile si mai putin incinerarile. Acestea din urma sunt considerate abordari moderne ce sfideaza practic partea religioasa si implicatiile ei. Prea macabru pentru unii, impotriva conceptelor religioase, cu un impact prea mare sau pentru ca pur si simplu se mentine interes pentru zona traditionala privind acest ultim drum, unii prefera inmormantarea sau nu isi exprima doleantele, tocmai in ideea ca familia sigur va alege aceasta cale. In caz contrar, se exprima clar dorinta de incinerare.
Procesul in sine de organizare nu difera prea mult, in fapt ce este schimbat se refera la punctul final al acestui eveniment – in loc de punere in groapa se opteaza pentru incinerare.
Cum decurge o organizare a unei incinerari
Pana la acest punct privegherea si pregatirea defunctului pot decurge in stil clasic. Astfel, din lista noastra de servicii funerare se va alege tot ce tine de pregatire, cosmetizare, toaletare, in prealabil fiind nevoie de constatare de deces, de preluare a defunctului. Va putem de asemenea consilia cu privire la etapele ce urmeaza.
Pentru cei care prefera incinerarea, va fi nevoie de un dosar de acte, pe care desigur va putem ajuta in a le obtine. Tot noi vom putea realiza programarea pentru incinerare. Trebuie spus ca dincolo de birocratia aceasta pentru cei care au un vizor incinerarea acesta este doar punctul final al unui eveniment funerar. Nu se poate omite nevoia de a alege un sicriu, cruce, imbracaminte, coroane cu flori pentru defunct, acestea fiind si echivalentul respectului fata de persoana respectiva.
Cat despre momentul pre si post incinerare aici lucrurile sunt discutabile. Familia poate opta pentru un serviciu religios, existand si un spatiu special pentru asta. Transportul la crematoriu poate fi asigurat tot de noi, cu ajutorul flotei de masini speciale in acest sens – insa exista si posibilitatea de a realiza si transport de persoane pentru cei care insotesc cortegiul funerar.
De regula familia nu doreste sa participe activ, adica sa asiste la incinerarea in sine. Ulterior, cenusa rezultata ramane intr-o urna si este inmanata familiei.
Recipientul in care cenusa este pastrata poate fi achizitionat, impreuna cu alte accesorii funerare, asa cum veti gasi si in cadrul paginii noastre. Vezi →aici. Pot fi modele variate, compacte, urne colorate sau simple negre, astfel de alegeri fiind detaliate dupa preferinte personale.
Ca urmare a unei incinerari nu se poate spune ca familia trebuie sa renunte la locul de veci. De regula o cripta este aleasa, pentru intreaga familie, acolo unde va ramane si cenusa. In acest sens se vor pastra aceleasi interese de a amenaja locul. Spre exemplu serviciile de fotoceramica vor fi completarea perfecta pentru spatiul in cauza. Ulterior, se pot urma si celelalte traditii asociate acestui loc de veci, tamaierea fiind una dintre acestea.
Nota de final
Atunci cand intr-un astfel de moment sunt atat de multe decizii de luat, a pune in balanta ceea ce tine de inmormantare si de incinerare pare extrem de dificil, un subiect sensibil. De aceea, va aratam disponibilitate de a consilia familia, dupa cunostintele din domeniu dobandite de-a lungul anilor si pe baza experientelor noastre.
In final, indiferent de decizie, familia trebuie sa fie impacata si multumita de cum decurge totul si de alegerile facute despre evenimentul funerar in cauza.