Zi de zi intalnim tot felul de situatii, suntem pusi fata in fata cu manifestari ale durerii, iar toate acestea ne invata cum anume trebuie sa reactionam pentru ca starile de tristete sa fie ameliorate, pentru a aduce un strop de liniste in sufletele celor indurerati.

Numai cei care au suferit o astfel de pierdere stiu cat poate fi de dificila depasirea unor astfel de momente, respectiv gasirea unui punct de sprijin. Sunt zilelele in care singura dorinta a celui suferind este de a sta singur, de a contempla. Este normala dorinta de a te retrage din multime, insa in masura in care nu este permisa instalarea starilor depresive. Regrete exista, cu siguranta, dar gestionarea corespunzatoare a acestora trebuie invatata. Numai asa poti merge mai departe.

Stim prea bine ca sunt momentele acelea in viata in care cuvintele parca nu sunt de nici un folos. Poate pentru cateva momente trecatoare o oaza de liniste patrunde sufletul celui indurerat, insa e mult prea putin pentru a ameliora suferinta.

Cu totii cunoastem acele cateva vorbe pe care majoritatea obisnuieste sa le spuna cand iau parte la inmormantari. De preferat este sa le memorezi si sa incerci sa le eviti, nu vei face decat sa inmultesti durerea.

Ce ”incurajari” sa omiti a mentiona cand esti prezent la o inmormantare?

Destul de frecvent, in cadrul inmormantarilor participantii, altii decat familia si apropiatii decedatului, obisnuiesc sa spun:

Stiu ce e in sufletul tau acum, prin ce treci. Stiu pentru ca am trecut si eu pe aici.

Dar cat e de potrivit sa spui asa ceva? Indiferent de pierderea suferita in trecut, asemanari de acest fel nu se cuvine a fi facute. Da, exista durere, insa starile pot fi diferite de la o persoana la alta. Empatizarea nu este cea mai potrivita in situatii ca acestea.

Experientele de acest fel difera de la caz la caz. Intensitatea trairilor va fi mereu alta si nimeni nu e in masura sa masoare tristetea ce exista la acel moment, regretul, frica sau orice alte emotii ii incearca pe cei ce se confrunta cu asta. Mai ales amintirile vizavi de raposat sunt altele. Pentru unii, cel care odata traia in trupul acum neinsuflet inseamna enorm, pentru altii apropierea nu era atat de semnificativa. Este genul de replica ce este recompensata de obicei cu scepticism. Chiar daca nu o spun cu voce tare, cei mai multi dintre cei indurerati gandesc ca vorbele de acest fel sunt spuse din respect si nu pentru ca ar fi asa cu adevarat.

Potrivit ar fi in schimb ca vorbele pe care le rostestesti in ideea de a aduce putina liniste in inimile celor raniti sa se centreze pe emotii, pe amintiri, dar mai ales pe inteligenta emotionala. Astfel, in aceste cazuri ar fi mai potrivite replici precum:

Mai stii cum te facea sa razi si te binedispunea cand erai trist/a?

Cate amintiri frumoase aveti impreuna. Iti amintesti…?

De asemenea, ar insemna un adevarat esec incercarea de a-i sfatui pe cei indoliati sa incerce sa isi stopeze emotiile, sentimentele. Din contra, este de preferat ca starile de acest fel sa fie exteriorizate, pentru a le putea depasi mai usor.

Deseori vei observa, participand la astfel de evenimente nefericite, ca apropiatii sau familia celui decedat cauta sa evite contactul cu cei ce vin sa isi prezinte condoleantele. Acest aspect ar trebui respectat. Este poate calea cea mai eficienta in mentinerea sentimentelor sub control, a pornirilor. Pe de alta parte, sunt si persoane care nu pot sta deloc singure, care prefera compania, respectiv distragerea de la gandurile de tristete pe care astfel de intamplari le genereaza.

In decursul anilor de activitate pe aceasta nisa, ne-am confruntat cu tot felul de situatii, clienti cu caractere sensibile, dar si persoane dure, care au incercat sa mascheze durerea. Am invatat insa ca le putem fi de folos celor aflati in suferinta, prin pachetele complete de servicii pe care le punem la dispozitie pe funerarenonstop-bucuresti.ro. Altceva nu putem spune decat ca ciclul vietii isi urmeaza cursul, iar in acest sens nimeni nu are capacitatea de a produce o schimbare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed