Asistam in aceasta perioada la pandemia de coronavirus care limiteaza, carantineaza, schimba tot ce tinea de ritmul vietii obisnuite. In ceea ce priveste inmormantarile, aceasta perioada aduce schimbari de asemenea, dar temporare. Asadar, va aducem la cunostinta clarificari despre cum se pot organiza la ora actuala inmormantarile clasice.
In alte tari europene inmormantarile sunt total interzise. In Romania inca mai avem aceasta posibilitate, insa cu multe restrictii.
Maximum 8 persoane
Ordonanta militara in vigoare spune ca pot fi organizate evenimente private de tip inmormantari, la care pot participa maximum 8 persoane. Chiar si asa, trebuie respectate si celelalte restrictii, de a mentine distanta intre oameni, igienizare constanta a mainilor, purtarea de masca mai ales daca sunt si cazuri ale celor raciti, cu infectii respiratorii etc.
Pentru incalcarea prevederilor riscul este de amenda de pana la 5.000 de lei si pana la 70.000 lei pentru persoane juridice.
Deces survenit intr-o unitate spitaliceasca
Nu se vor mai efectua autopsii, daca persoana in cauza fusese suspecta sau chiar diagnotiscata cu coronavirus.
In spital, trupul neinsufletit va fi stropit cu biocide, inchis ermetic in saci impermeabili dubli. Va fi depus la morga, in asteptarea ca membrii familiei sa urmeze procedurile ce se impun. Maximum 2 persoane, rude, pot confirma identitatea, iar pentru a limita riscurile, vor purta protectie.
Familia poate refuza ridicarea trupului neinsufletit, caz in care autoritatile se vor ocupa de inhumare. Pentru cei care doresc sa se ocupe de inmormantare serviciile noastre vor fi solicitate mai intai de toate privind transportul funerar si de achizitie a diverselor accesorii – sicriu, cruce, coroana de flori.
Sicriul va fi inchis ermetic, asadar la preluare acesta este inchis si asa va ramane, fiind interzise actiunile de deschidere a acestuia. In cel mai scurt timp, daca nu chiar in aceeasi zi de la preluare se va efectua si inhumarea.
Deces survenit acasa
Pentru cazurile in care decesul survine acasa, situatia este mai complicata intrucat in primul rand toti cei care au intrat in contact cu defunctul intra in carantina. Cei care au locuit impreuna in aceeasi casa raman inzolati la domiciliu.
Inmormantarea propriu zisa
Se exclude cortegiul funerar, privegherea de 3 zile si tot ritualul crestin ce se realiza de obicei. Asadar, un preot chemat direct la cimitir va savarsi o slujba crestina inainte de inhumare.
De acte, de decontarea ajutorului de inmormantare, asa cum a fost si pana acum puteti gasi sprijin si in echipa noastra. Pachetele funerare pot fi spre exemplu achitate pe baza de talon de pensie, daca defunctul avea acest statut.
Puteti solicita si incinerarea de ce nu. In acest caz, echipa noastra se poate ocupa si de formalitati, de acte, dar si de transport catre unitatea specifica.
Nu sunt interzise coroanele de flori sau alegerea locului de veci. De asemenea, puteti opta si pentru accesorii funerare pentru ca exista multe traditii pe care unii le respecta. Coliva de asemenea poate fi comandata, pentru vesnica pomenire.
Nu sunt insa permise parastase organizate. Puteti in schimb, mai ales in aceasta perioada cu atat de multe limitari, sa comandati meniuri, pachete cu mancare, pe care le trimiteti catre diverse familii, la domiciliu, un alt mod prin care puteti face pomana clasica pentru sufletul celui plecat.
Acum, inmormantarile sunt restranse, limitate, ceremoniile mai scurte, dar trebuie de inteles ca este pentru binele tuturor sa se respecte aceste masuri.
Rarox are personal bine instruit si a adoptat toate masurile necesare pentru a limita raspandirea coronavirusului; ne asumam raspundere legala pentru a presta serviciile funerare cu impunerile actuale, suntem autorizati si vom proceda asa cum este legal.
Va recomandam sa accesati pagina noastra pentru serviciile necesare.