Ne trec pragul clienti pe care nu doar ca ii consiliem despre ce presupun serviciile funerare, insa suntem si alaturi de ei in aceasta suferinta. Avem insa parte de tot felul de intrebari, din partea celor care aud despre ce au patit unii sau altii. Pentru ca vorba deja celebra asa e legea nu trebuie sa dicteze cum sa organizati evenimentul funerar trecem in revista cateva aspecte legate de legea funerara actuala.
Inhumarea in maximum 36 de ore
Pentru cei care au auzit aceasta frantura de informatie, da, exista un text de lege care prevede inhumarea sau dupa caz incinerarea in maximum de 36 de ore de la deces. Insa se refera la anumite cazuri. Ne referim aici la cei care au decedat in afara unitatilor sanitare. Aici poate fi vorba de un risc infectios si trupul neinsufletit ar putea sa nu mai poata fi nici imbalsamat. Dar sunt numai exceptii si asta nu inseamna ca trebuie schimbata traditia privegherii care de obicei este de 3 zile.
Procedura de imbalsamare
Este adevarat ca preluarea defunctului trebuie facuta corespunzator. Asadar familia trebuie sa stie ca firma de pompe funebre nu se va prezenta cu dricul. Va prelua defunctul in sac negru, introdus in masina de transport special si ulterior imbalsamarii si toaletarii, acesta va fi depus in sicriu, imbracat si transportat cu dric la capela sau unde decideti.
Legea sanctioneaza pe cei care nu lucreaza autorizat. In plus, la procedura de imbalsamare sunt de asemenea reguli. Spatiul este unul special si din respect pentru defunct nu se va fotografia nimic decat daca aceasta este dorinta familiei.
De asemenea, legea spune ca nu se va efectua imbalsamare daca trupul neinsufletit nu va fi expus. Asta inseamna inchiderea in sicriu, fara a deschide capacul. Nu se va efectua imbalsamare in cazurile in care exista cercetari judiciare in curs, in cazul celor care au avut boli infectioase cu agenti biologici inalt patogeni.
Imbalsamarea si toaletarea si pregatirea defunctului sunt lucruri diferite. Desigur ca familia ar putea sa se ocupe de toaletare, adica spalare si imbracare. De fapt, in traditia romanilor este ca pentru o femeie numai reprezentante feminine sa ajute la acest ritual si invers in cazul barbatilor, dar exceptie facand cei din familie. Este un moment de maxima jale, tristete si ar fi incompatibil cu respectul fata de defunct ca membrii de familie sa se ocupe. Insa, un corp neinsufletit este foarte greu, nu atat de usor de spalat si imbracat. De aceea, agentia de pompe funebre se poate ocupa integral de aceste pregatiri, post imbalsamare.
Atentie! Aceeasi lege prevede ca in zone rurale spre exemplu unde nu exista un spatiu amenajat pentru imbalsamare, se poate realiza in autovehicul mobil special. Este si cazul nostru, caci detinem morga mobila. Exceptie fac cei care au decedat ca urmare a unor infectii cu agenti patogeni.
Cine se ocupa de inmormantare
Adesea se intampla ca la un astfel de moment, cel decedat sa fi fost tocmai liantul familiei. Rudele incep sa se certe despre cum ar trebui sa se desfasoare totul. Legea spune ca sotul sau sotia sunt primii care raspund in acest sens. Tot ei, in lipsa existentei unor dispozitii lasate de defunct de a fi incinerat spre exemplu, vor decide inmormantarea spre exemplu, dupa cum considera sau in functie de cultul religios. Daca acestia nu isi asuma raspundere, atunci parintii defunctului sunt urmatorii in linie.
In alte cazuri ies la iveala si terte persoane insarcinate sa se ocupe de inmormantare daca in timpul vietii defunctul a lasat testament, donatie cu sarcina – adica mentiune clara de a dispune de bunurile ramase, numai dupa moartea proprietarului si dupa ce a facut acestuia tot serviciul religios cuvenit. Astfel de persoane demonstreaza pe baza de contract ca au drept de a decide asupra modului in care se va desfasura inmormantarea, inhumarea sau incinerarea, dupa caz.