Atunci cand cineva drag trece in nefiinta, pregatirea corespunzatoare a corpului sa reprezinta o sarcina de indeplinit, in amintirea sa. Pentru a-l pastra intr-o stare adecvata pentru ultimele zile ce le va petrece in vazul celor apropiati, deseori sunt necesare serviciile de imbalsamare. Cu atat sunt mai importante cu cat defunctul a suferit o moarte prin accident sau orice alt eveniment tragic, iar efectele asupra corpului trebuie mascate. Trecerea trupului neinsufletit prin procesul de imbalsamare reprezinta si un aspect moral ce trebuie indeplinit.
Scurt istoric al imbalsamarii
Este vorba despre un proces la care se apeleaza din timpuri stravechi. Inca din vremuri demult apuse, aceasta facea parte dintre tehnicile ce se aplicau atunci cand survenea moartea unei persoane.
Un exemplu despre care mai mult ca sigur ati auzit la un moment dat este cel referitor la Egiptul Antic, respectiv la civilizatia care a pus cap la cap acest proces. Pe atunci, oamenii erau de parere ca aceasta trecere trebuie sa se faca mereu cu gratie, sa fie pastrat in stare intacta corpul decedatului. Practica a condus apoi la un proces de imbalsamare eficient. Si alte culturi au adoptat aceasta tehnica – mumiile celebre ale regilor de exemplu.
Mai tarziu insa, inca din Evul Mediu si pana la Renastere, procesul de imbalsamare reprezenta un proces neaparat de indeplinit si cu atat mai mult in randul celor de vita nobila.
Etapele sale constau in 4 procese – igienizarea, conservarea, prezentarea si prezervarea. Motivul imbalsamarii din prezent nu mai este unul strict religios. In fapt acesta s-a dezvoltat cu o amploare deosebita, fiind solicitat la scara larga.
La ce se refera in prezent imbalsamarea?
De ce este necesar procesul stie acum oricine. Care este modul in care acesta se realizeaza este un aspect poate mai putin cunoscut, dar totusi important.
Prin imbalsamare se introduc fluide diverse in corpul celui decedat, cu scopul de stabilitarea a tesuturilor. Este modalitatea cea mai potrivita pentru a impiedica bacteriile sa actioneze, fiind prezente intr-un numar destul de mare si in crestere.
Vorbim despre un proces destul de complex, ce nu poate fi realizat de oricine si nici nu este indicat. Anumite cunostinte sunt necesare in acest sens, motiv pentru care exista acum persoane specializate in astfel de servicii.
O prima etapa consta in injectarea de substante chimice in sistemul circulator. Rolul acestui pas este de a dezinfecta. Urmeaza indepartarea fluidelor din organismul celui decedat.
Mai apoi, va fi necesara spalarea corpului. Procesul de igienizare este unul deosebit de important. In acest sens, medicul responsabil cu imbalsamarea trebuie sa foloseasca o substanta antibacteriana suficient de puternica si eficienta pentru a obtine rezulatele corespunzatoare.
Altfel spus, rolul acestei munci ce solicita un grad destul de ridicat de efort este de a stopa dezvoltarea bacteriilor, respectiv de a le impiedica sa cosnume din tesuturile corpului neinsufletit.
Nu in cele din urma, ulterior procesului de imbalsamare, respectiv a celui de igienizare, urmeaza inca un pas – cosmetizarea. Este cel in cadrul caruia se aranjeaza trupul, cu ajutorul machiajului sau al cerii. Barbatii trec printr-un proces complex ce vizeaza tunderea, barbierirea, respectiv alte masuri necesare pentru a arata ingrijit. Este un lucru onorabil de facut in semn de respect pentru defunct.
In final, iata ca procesul de imbalsamare a pornit reprezentand un anumit concept, avand scopul de prezervare a corpului in Egiptul Antic, ajungand in prezent sa fie o tehnica utilizata in cazul deceselor. Foarte important este ca acesta sa se desfasoare intr-un mediu amenajat special in acest sens, care sa ofere conditiile necesare finalizarii cu succes a misiunii de imbalsamare. Dupa ce etapele mai sus prezentate au fost indeplinite, trupul celui trecut in nefiinta urmeaza sa fie depus in sicriu.