In momentul in care agentii care preiau defunctul pentru toaletare, imbalsamare trebuie sa ceara informatii familiei despre tinuta aleasa si sicriu. Sunt poate printre cele mai delicate momente, de maxim impact emotional. Ideea in sine de ultima ora, ultima imagine pe care defunctul o are in ochii celorlalti atrage cu sine si stresul despre ce este potrivit ca tinuta.
Ramane si aceasta alegere in sarcina familiei, de a alege corespunzator. Discutam pe larg despre implicatiile traditionale si in acest aspect.
Se spune despre tinuta defunctului
Daca exista o preferinta anume pentru o tinuta, familia are datoria morala de a respecta aceasta alegere. In caz contrar, exista o oarecare libertate de a alege, atat timp cat se pastreaza referinte de eleganta si decenta. Pot fi adaptate tinutele si in functie de sezon, in sensul in care poate fi acceptata ideea de haina groasa iarna.
Tinuta completa, cu accesorii incluse – daca lipseste unul din lucruri, sufletul celui plecat nu va avea impacare si se va intoarce mereu cerand ceva. In traditia noastra se spune ca sufletul calatoreste in lumea de dincolo si trece vami astfel ca tot ceea ce mai ramane familiei indoliate sa faca este sa puna la punct totul. In cazul barbatilor se obisnuieste a opta pentru costum cu toate incluse, vesta, palarie, batista spre exemplu.
Pentru cei tineri – nu se poate spune ca exista o preferinta a culorilor insa sunt de evitat cele neon, stridente. Tinerii sunt imbracati in costume potrivite varstei lor, din garderoba detinuta. Traditia spune ca daca acestia nu au ajuns sa fie casatoriti, deci nu au trecut de taina aceasta, este bine sa fie imbracati ca mire sau mireasa. Explicatia aici este una duala: pentru ca sufletul plecat isi gaseste pacea si perechea in insasi imparatia lui Dumnezeu si pentru ca ceea ce nu a apucat sa faca si sa traiasca in viata sa nu fie regretul ramas pentru care sufletul se intoarce pe pamant, ratacind.
Pentru copii – in acest caz tinuta este aleasa cel mai adesea alba, ca semn al puritatii, inocentei copiilor. In plus, gama de sicrie pentru aceasta categorie de varsta este tot alba.
Pentru cei casatoriti si trecuti de a doua varsta – tinuta specifica este una eleganta, in cazul barbatilor fiind vorba de un costum de doua piese, iar in cazul femeilor de o rochie sau costum cu fusta si sacou.
Pentru batrani – de obicei prima alegere este ce se gaseste in sifonier, atat timp cat este o tinuta eleganta si decenta. Pentru cei care au ocupat functii din armata tinuta poate fi desigur una specifica. La fel se intampla in cazul celor din marina sau politie spre exemplu.
Influente culturale
Suntem un popor foarte atasat de traditii si superstitii, mai ales ca avem tendinta de a combina obiceiuri pagane cu cele crestine. In ceea ce priveste tinuta unui defunct de multe ori sunt pareri impartite si alegerea este in cele din urma o cale de mijloc. Spre exemplu, se evita doliul, pentru ca acesta este specific familiei indurerare, nu si celui care urmeaza sa se ridice la ceruri. Se spune ca defunctul imbracat in negru va bantui pe cei ramasi.
In multe din zone rurale inca se pastreaza obiceiul de a opta pentru costum popular la inmormantare, cu tot ce presupune acesta, opinci, barnete, catrinta etc.
Pentru femei – sunt de evitat bijuteriile si alte accesorii, nu sunt premise fuste/rochii scurte, se pot purta dresuri, neaparat incaltaminte, chiar daca este sau nu vorba despre pantofi cu toc. Atentie insa si la ce dimensiuni de sicriu aveti, aspect decis de la bun inceput.
Pentru barbati – palaria si alte accesorii sunt alegerea fiecaruia daca se fie incluse sau nu. Preotii nu mentioneaza nimic despre aceasta necesitate spre exemplu. Acelasi lucru se poate spune despre batista din mana mortului. Nu sunt permise bijuterii.
Desigur, oricand credeti ca este de ajutor si parerea celor specializati care au ca meserie organizarea de astfel de evenimente funerare puteti conta pe sprijinul echipei noastre, Rarox.