Apartenenta la un anumit cult religios atrage dupa sine si practicarea unor lucruri cand se intampla si nefericitul eveniment de deces. Totusi, multe dintre asa zisele ritualuri ce se practica par sa nu aiba un temei crestin. Cu toate acestea se respecta cu sfintenie, fiind vorba de o identitate culturala.
Multe dintre acestea au legatura cu traditii vechi ce erau menite sa omagieze amintirea defunctului. Unele superstitii amintesc de ratacirea sufletului si de nevoia de a ghida calea acestuia. Iata care sunt unele dintre cele mai comune situatii si aspecte de acest gen:
Deschiderea usilor imediat dupa deces
Se crede ca spiritul va rataci ceva vreme, astfel ca acesta trebuie sa isi gaseasca calea de plecare. In acelasi scop se crede ca vasele diverse si canile trebuie sa fie asezate invers pentru ca spiritul celui plecat sa se ascunda in ele sau se acopera oglinzile, pentru ca acesta sa nu isi vada trupul sleit de putere. Privitul la televizor este interzis, iar peste casa domneste de regula tacerea, linistea.
In fapt, nu exista specificatii care sa lamureasca astfel de aspecte insa cert este ca sunt gandiri stravechi.
Spargerea unui vas cand defunctul este scos din casa
Acest obicei se mai practica mai degraba in zone rurale, acolo unde privegherea are loc in casa defunctului. Se crede ca prin spargerea unui vas, de sticla sau ceramica, spiritul acestuia se va speria si va goni pe calea ce i se arata, spre Imparatia Domnului.
Timp de 40 de zile sufletul se adapa
Dupa cele 3 zile de priveghere, timp in care se crede ca spiritul sta la streasina casei si priveste ce se intampla, timp de 40 de zile el rataceste pana cand la implinirea acestui termen ajunge la Judecata cea de Apoi. Astfel, din batrani se spune ca in acest rastimp sufletul va cere sa se adape; se vor pune pahare cu apa si vin pe pervaze, pana la implinirea celor 40 de zile.
Se crede ca intoarcerea in locurile in care a trait este desigur tristetea de a fi plecat din aceasta lume. Prea putini mai fac si gesturi de genul, insa crezare unei astfel de povesti sigur exista.
Alte credinte populare
Se spune ca este de evitat a organiza o inmormantare in zi de luni pentru ca fiind inceput de saptamana sunt sanse ca si altii din aceeasi casa sa aiba aceeasi soarta. De fapt, preotii recomanda evitarea zilelor de post si mare sarbatoare, miercuri, vineri indeosebi.
Se spune ca in timp ce preotul citeste, la slujba de inmormantare, despre dezlegarea pacatelor, sa se realizeze si dezlegarea la propriu a mainilor si picioarelor defunctului. Aceasta practica este una des intalnita si necesara in vederea obtinerii unei pozitii bune a defunctului si stabila. Dezlegarea in sine este mai degraba ceea ce considera oamenii ca ar echivala cu dezlegarea de pacate. In fond nu are nicio legatura cu un concept religios.
De asemenea, a da de pomana peste sicriu sau peste mormant este o practica destul de des intalnita. Nu este totusi o obligatie a se realiza chiar asa. Orice lucru oferit de pomana mai ales celor in nevoie reprezinta deja un gest de milostenie si de intentie crestina de a oferi ceva in numele, amintirea si pomenirea celui sau celor trecuti in nefiinta.
Sunt numeroase aspecte ce pot bulversa mai ales pe cei care se afla la un prim eveniment de acest gen, cand se confrunta pentru prima data cu acest tip de eveniment. Insa, pentru ca multe dintre acestea sunt obiceiuri ce nu au legatura neaparat cu religia, va asteptam in cadrul agentiei noastre si cu serviciul de consiliere predeces acolo unde este nevoie.