In momentele nefericite ale unei inmormantari, fiecare persoana reactioneaza diferit la durere. Sub influenta socului de moment, de-a lungul timpului oamenii au organizat inmormantarile si au adus la viata diverse ritualuri, intocmai pentru a depasi mai usor momentul. Ideea ca sufletul persoanei trecute in nefiinta este linistit si isi gaseste pacea aduce alinare.
Respectul fata de sufletul drag se poate arata prin pastrarea obiceiurilor stravechi, urmarirea demersurilor religioase si uneori chiar prin simplele superstitii. In portofoliul nostru gasesti o gama variate de servicii funerare ce te pot ajuta in organizarea nefericitului eveniment. La cerere va putem oferi diferite solutii pentru a respecta obiceiurile traditionale de inmormantare.
Cateva obiceiuri de inmormantare ce sunt respectate si in prezent
Dupa ce persoana draga a plecat la cele vesnice, defunctul trebuie spalat cu apa curata, stropit cu agheasma si imbracat in haine curate. Firma noastra de pompe funebre ofera servicii de imbalsamare si nu numai in regim non stop pe o raza ce acopera intreg Bucurestiul.
Inainte de a aseza trupul neinsufletit in sicriu, acesta trebuie inconjurat de trei ori. Conform traditiilor stravechi populare, acest pas trebuie facut pentru a alunga spiritele rele.
Un obicei care este vazut de unele persoane ca fiind pagan este de a pune in mana decedatului cativa banuti pentru a plati vamile din lumea de dincolo. In religia crestina, orice obiect are defunctul in mana sau buzunare va duce la ingreunarea sufletului, calatoria spre Cer fiind prelungita sau impovarata.
Orice persoana care isi doreste sa isi ia ramas bun de la persoana trecuta in nefiinta trebuie sa spuna Dumnezeu sa il/o ierte! Aceasta este o forma de respect si poate fi interpretata drept scurta rugaciune sau o forma de salut in loc de Buna seara!
La priveghi oamenii obisnuiesc sa se adune in jurul sicriului, iar cand este miezul noptii se serveste o gustare si bautura. O alta traditie spune ca membrii familiei trebuie sa ramana la capataiul sufletului drag in toate cele trei zile.
Lumanarile trebuie sa fie aprinse mereu, la fel si becurile din fosta locuinta a decedatului. Coroanele sunt reprezentari ale respectului. Sunt aduse atat de familie, cat si de cunoscuti, inscriptionarile continand ultimele mesaje ce se doresc a fi transmise. Noi asiguram ornamentarea unor astfel de coroane ce sunt incluse in pachetele funerare, dar care pot fi achizitionate si separat.
Superstitii stravechi legate de inmormantare
Daca trupul neinsufletit este depus in casa, oglinzile si alte obiecte reflectorizante se acopera pentru ca sufletul sa nu raman captiv. De asemenea nu este permis sa te uiti in oglinda in perioada in care sicriul este in casa.
Mai mult decat atat, in casa persoanei decedate nu trebuie sa fie niciun lacat incuiat, iar ferestrele trebuie deschise imediat ce pesoana isi da ultima suflare. Aceste superstitii se bazeaza pe ideea facilitarii drumului spre Rai.
Hainele si pantofii persoanei decedate trebuie sa fie noi. Persoanele si familia care participa la nefericitul eveniment trebuie sa poarte pantofi sau incaltaminte veche. O alta superstitie spune ca daca ploua in ziua inmormantarii, decedatului ii pare rau ca s-a stins din viata.
Hainele persoanei decedate nu trebuie sa fie negre pentru a nu bantui ulterior locuinta. Fiecare element din natura pot constitui aspecte ce aduc ghinion sau noroc in functie de caz. Spre exemplu, se spune ca daca atingi persoana decedata vei avea noroc, dar daca trece o pisica pe sub sicriu, ghinionul va inconjura intreaga familie.
In asemenea momente de tristete o mare parte din oameni inca pastreaza aceste traditii stravechi. Serviciile noastre funerare implica transportul si pregatirea demersului inmormantarii conform cucerintelor indoliatilor.